Chinese geneeswijze (TCM)

TCM (Traditional Chinese Medicine), een persoonlijk gerichte geneeswijze!   

Zoek je meer balans in je leven ? TCM is een holistische geneeswijze, dat wil zeggen dat er rekening wordt gehouden met jou als hele mens: fysiek, emotioneel, spiritueel en sociaal. Fysiek en emoties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar constant. Dit betekent dat wanneer een orgaan aangedaan is, het zijn weerslag heeft op de psyche. Andersom zal een emotionele periode ook zijn weerslag hebben op het fysieke. Elk orgaan heeft een emotionele resonantie en vice-versa.  Voor Chinezen is dit heel duidelijk !
Ieder mens is verbonden met zijn omgeving en achtergrond. In TCM staat alles in verhouding met elkaar, niet alleen binnen de mens zelf, maar ook met zijn omgeving. We staan constant onder invloed van onze omgeving en dit zal zijn weerslag hebben op onze energieverdeling en uiteindelijk op onze gezondheid. 

Wil je dat al je klachten serieus genomen worden en dat er serieus naar je geluisterd wordt? Elk persoon is uniek. Er wordt goed naar je geluisterd. Elke TCM-behandeling zal dus ook uniek zijn en gericht op jouw persoonlijke probleem. Hoofdpijn kan bij iedereen een andere oorsprong hebben en zal ook op verschillende wijze behandeld worden. Wat jij ervaart en voelt wordt serieus genomen en vormt juist een belangrijke bron van informatie, zelfs als je klachten “vaag” zijn. “Het zit echt tussen je oren” zul je niet snel horen bij een TCM-therapeut! Ziekte wordt niet als een gelokaliseerd probleem gezien, maar als uiting van een stoorzender die invloed heeft op de rest van je lichaam. Alles in het lichaam heeft immers een onderlinge relatie en een samenhang. Een harmonieus evenwicht zorgt voor een goede gezondheid. Elke verstoring van dit evenwicht heeft invloed en resoneert met de rest, fysiek en psychisch.

Wil je actief mee blijven werken aan je gezondheid? Een TCM behandeling werkt efficiënter als jij jezelf actief in het proces opstelt. Je hoeft het niet volledig aan een arts of therapeut over te laten. Jij bent de belangrijkste actor. Jij bent uiteindelijk degene die een gezondere levensstijl kan bewerkstelligen mocht dat nodig zijn.
TCM  kan talloze klachten behandelen maar kan ook ingezet worden in de preventie. Zoals het heel normaal is om een auto regelmatig bij de garage te brengen voor een beurt, is het ook normaal om regelmatig het evenwicht in je te waarborgen. Zeker bij grote veranderingen, zoals na een bevalling of een scheiding, maar ook bij seizoensveranderingen bijvoorbeeld, is het goed om een TCM therapeut te bezoeken.
Het is ook raadzaam om een TCM therapeut te raadplegen voordat echt ziektes ontstaan. Vage klachten zoals moe-zijn, pijntjes, niet lekker in je vel zitten  bijvoorbeeld kunnen voortekenen zijn van disbalans.

Vertrouw jij de bijwerkingen van reguliere medicijnen niet zo? Een TCM behandeling is veilig en kent geen bijwerkingen.  Een “slechte” behandeling kan hooguit inefficiënt zijn.